recept: Vajban pirult cukkini, Kifőzde
Vajban pirult cukkini
(ha nem ehetsz krumplit)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 nagyobb cukkini (kb. 1 kg),
vaj, só, bors, kakukkfű




Sógornőm étrendjéből ki kellett hagyni a krumplit, ezért kitaláltunk egy érdekes "pótkrumplit". Ezt a sült cukkinit nem érdemes a bevásárlóközpontokban kapható zsenge darabokból csinálni, csak akkor, ha lusták voltunk kimenni a piacra, megkeresni az őstermelő nénit, és megbeszélni vele, hogy hozzon egy nagy darabot legközelebb.

A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, kettészeljük hosszában, és a magokat (ha vannak) kikaparjuk. Ezután éles késsel kb. 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk.

Nagyobb serpenyőben 2-3 dkg vajat melegítünk, és ha kezd habzani, gyorsan beleborítunk egy adag cukkinit. Az adag azt jelenti, hogy 3-4 cm magas rétegben állhat a cukkini a serpenyőben. Nagylángra tesszük, és erősen hevítjük, 1-2 percenként rendesen átkeverve. Ha már sülni kezd, megsózzuk (ételízesítőt is lehet használni), megborsozzuk, és kevés, kb. egy csapott mokkáskanálnyi kakukkfüfet morzsolunk bele. Sóból kicsit többet fölvesz, mint gondolnánk, ezért érdemes kóstolgatni. Nomeg az íze miatt is, ennyi jár a szakácsnak.

Ne sajnáljuk tőle a hőt, akkor jó, ha szinte hegesztjük, akkor lesz pirosas-barna kívül, és ettől kapja azt a zseniálisan tündökletes ízét. Ha gyorsan megpirítjuk kívűlről, belül kicsikét hersegős marad, ami szintén fokozza az élvezeteket. Ha alaposan megpirult, lehúzzuk a tűzről és kiszedjük egy lábosba, melegen tartjuk. A serpenyőbe pótoljuk a vajat, és jöhet az újabb adag cukkini, míg el nem fogy.

A krumpli pótlására (és nemcsak a pótlására) kiváló, pikánsan ízgazdag, ennek ellenére egészséges köret, még az olyan "krumplimán" alakok is megszeretik, mint a Kifőzdés :-). Nem is olyan száraz, mint a krumpli, és többet lehet eni belőle :-).



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: párolt zöldség
 sült zöldség
 pirított hagymakarikák

Forrás: Ibivel fejlesztettük föl Rózsa alapreceptjét.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2012.09.15. Utoljára frissítve: 2012.09.15.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 20:49:27 - 0.76)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez